Historie | Frimex.nl k

Historie

Jaar Gebeurtenis
1937 Op 15 februari richt de heer J.J.M. Raaijmakers het koeltechnisch Installatie- en Fabricagebedrijf Fri-Jado N.V. op. Het bedrijf vestigt zich in de passage aan de nieuwe Ginnekenstraat te Breda en houdt zich bezig met de levering en montage van koeltechnische installaties voor de "middenstandswinkels".
1946 Direct na de oorlog beleeft Fri-Jado een sterke groei bij de slagerij, kruidenier en de zelfbedieningszaken.
1955 Fri-Jado verzorgt niet alleen de levering en montage van de benodigde koelmeubelen en installatie maar ook de advisering op het gebied van routing en de winkelinrichting. In de vijftiger jaren verwerft Fri-Jado zich op deze wijze een plaats bij vrijwel alle grote winkelbedrijven en bij een groot aantal grossiers in levensmiddelen.
1960 Fri-Jado neemt het in Rotterdam gevestigde bedrijf Wilmeta B.V. Metaalwarenfabriek, opgericht in 1898 over met activiteiten in de horeca- en grootkeukentechniek. Met deze overname verbreedt Fri-Jado haar werkterrein naar aanleg en onderhoud van horeca-installaties en -inrichtingen alsmede de fabricage van koffiekannen en ketels.
1964 De groei van de onderneming maakt een nieuwe behuizing noodzakelijk, Fri-Jado verhuist naar een nieuw bedrijfspand in Prinsenbeek.
1965 Fri-Jado Super Service Systeem opgericht, als een koeltechnische serviceonderneming gericht op serviceverlening op contractbasis. Het bedrijf wordt gevestigd in Breda.
1970 Fri-Jado wordt overgenomen door de voorgangers van het huidige moederconcern TBI Holdings B.V. te Rotterdam.
1971 Fri-Jado start met Barbecue King Ltd., Engeland, een gezamenlijke dochteronderneming, Barbecue King International B.V. Deze dochteronderneming verkrijgt de verkooplicentie voor de Barbecue King grills in Nederland en daarbuiten. In hetzelfde jaar verhuist Wilmeta vanuit Rotterdam naar Prinsenbeek waarbij de organisatie volledig in Fri-Jado wordt geïntegreerd.
1982 De samenwerking met Barbecue King Ltd., Engeland wordt beëindigd. Fri-Jado start met de productie en verkoop van een eigen productenrange grills onder de naam Euro-Grill. In de opvolgende jaren wordt een internationaal netwerk van exclusieve dealerorganisaties voor de Euro-Grill producten opgebouwd.
1986 Fri-Jado verhuist naar de huidige en veel grotere behuizing in Etten-Leur waar alle activiteiten behoudens Fri-Jado Super Service weer onder één dak kunnen worden samengebracht.
1987 De afdeling Horeca-automatisering wordt aan Fri-Jado´s activiteiten toegevoegd. De afdeling richt zich op de ontwikkeling van apparatuur voor het automatisch doseren van drankenuitgifte. Daarnaast worden software systemen ontwikkeld voor het registreren van dranken- en voedseluitgifte.
1990 Samen met compressorfabrikant Frigopol, Oostenrijk, start Fri-Jado in Nederland de handelsonderneming Frigopol Benelux B.V. Na uitbreiding van het productpakket wijzigt de naam in Coolpro Frigopol B.V.
1993 Fri-Jado beëindigt haar activiteiten als grootkeuken-installateur om zich te kunnen concentreren op de ontwikkeling, installatie en productie van apparatuur en systemen voor het bereiden, bewaren en presenteren van levensmiddelen. Het totaal van Fri-Jado activiteiten wordt gehergroepeerd en ondergebracht in drie business units, te weten Fri-Jado Euro Products, Fri-Jado Installatiegroep en Fri-Jado Super Service.
1996 Belluno B.V. en Belservice B.V. door Fri-Jado overgenomen. Met deze beide bedrijven verwerft Fri-Jado zich een positie in de markt van de convenience stores zoals tankshops en coffee corners. In de loop van het jaar neemt Fri-Jado alle aandelen in Coolpro Frigopol over van Frigopol Oostenrijk en wordt daarmede 100% eigenaar van deze onderneming. De naam wordt Coolpro Products.
2000 Fri-Jado verwerft een positie in de bake-off markt door de overname van Rompa Bake-off apparatuur en systemen.
2001 TBI neemt de activiteiten van Getronics Winkel Installatie Techniek, voorheen Electric Engineering, te Gouda over en voegen deze toe aan Fri-Jado. De nieuwe naam wordt Frimex Retail Services.
2002 De Fri-Jado activiteiten in Engeland worden versterkt met de oprichting van Fri-Jado UK Ltd.
2004 Oprichting Fri-Jado Asia Pacific op gevestigd, in Singapore. Fri-Jado realiseert hiermee een betere aansluiting voor haar productgroepen grill- apparatuur en merchandisers in dit werelddeel.
2005 Fri-Jado start onder eigen naam een vestiging in de Verenigde Staten, Fri-Jado Inc USA. De Fri-Jado export activiteiten naar de USA worden hiermede verbeterd, als ook de ondersteuning naar eindafnemers. Het bedrijf vestigt zich in Woodridge (nabij Chicago) Illionois.
2011 Fri-Jado neemt een meerderheidsbelang in Shanghai Unisono International Trading gevestigd in Shanghai, China. De activiteiten van de vestiging Fri-Jado Asia Pacific Singapore worden ondergebracht in de vestiging China. Het kantoor in Singapore wordt gesloten.
2012 Fri-Jado Czech s.r.o wordt opgericht, gevestigd in Brno. De Tsjechische vestiging richt zich op installatie-projecten, service en onderhoud in de supermarktbranche.
2013 Fri-Jado bundelt de installatieactiviteiten Fri-Jado Installatiegroep en Frimex Retail tot een bedrijf. Daarmee past Fri-Jado haar activiteiten aan op de snel veranderende marktomstandigheden. De nieuwe bedrijfsnaam is Fri-Jado Retail, gevestigd in Moordrecht. De koeltechnische service- en onderhoudsactiviteiten van Fri-Jado Retail Services worden ondergebracht bij Fri-Jado Super Service in Etten-Leur.
2014 TBI sluit een koopovereenkomst met Mentha Capital, waarbij een meerderheidsbelang in het kapitaal van TBI-onderneming Fri-Jado Group B.V. aan Mentha wordt overgedragen.
2017 Fri-Jado Retail en Fri-Jado Super Service gaan verder onder de naam Frimex Installatie en Frimex Service, Fri-Jado Euro Products blijft onder dezelfde naam werken.